Recepten week 51

Aardpeer

- aardpeer.jpg

Aardperen zijn wortelknollen van een plant, die kan worden gegeten als groente. Ze groeien aan een vaste plant die familie is van de zonnebloem. Deze wortelknollen worden ook wel 'Topinamboer' en  'Jeruzalem-artisjok' genoemd. De banaming  'Jeruzalem-artisjok' is een verbastering van het Italiaanse woord 'girasole articiocco', wat zonnebloemartisjok betekend. 'Topinamboer' is ontstaan uit de Franse benaming voor deze groente. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain ontdekte deze groente bij de Huron Indianen in 1605. Vanaf die tijd is de aardpeer een populaire groente bij het Franse volk. 

Van de aardpeer eet men alleen de ondergrondse wortelknollen. Aardperen hebben een lichtbruine tot lichtpaarse kleur. Een pasgeoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood van kleur. De smaak van de aardpeer is lichtelijk zoet. Het lijkt op de smaak van artisjok. Aardperen zijn gezond. Ze bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. Het laatste bestandeel is geschikt voor diabetici. De groente heeft een gunstige werking bijn reuma, jicht en verstopping. U bewaart de wortelknollen in de groentelade van de koelkast. Ze zijn een week houdbaar.

1. Winterquiche met aardpeer en wortel

- aardpeer-quiche.jpg

Ingrediënten:

1 preitje in dunne ringen

3 eieren

scheutje melk

10 medium aardperen geschild en in plakjes

1 winterwortel(tje) in niet te dikke schijven

1 teen knoflook in dunne plakjes

paar eetlepels peterselie, fijngesneden

1 kleine pastinaak in kleine blokjes

2 verse chorizoworsten (of gedroogde)

grote lap deeg, hetzij bladerdeeg, hetzij deeg voor hartige taart

peper en zzout en evt. scheutje olie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op pakweg 200-220 graden C. Vul de quichevorm met het deeg en bak het blind een tijdje voor. Wel de bodem goed doorprikken of her en der insnijden op lucht erdoor te laten. Braad de worsten door ze in de koude koekepan mee op te warmen. Als ze gaar zijn eruit nemen en af laten koelen. In plakjes snijden. (Een droge chorizo kan ook, snijd dan naar eigen inzicht wat dunne plakken). Het meeste vet van de verse chorizo gieten we af - heeft u droge worst gebruikt, doe dan een scheutje olie in een stevige pan - en we smoren de groenten eventjes. Niet te lang en goed omscheppen. Dit gebeurt zo ongeveer terwijl het deeg wordt voorgebakken. Neem de voorgebakken quichebodem uit de oven als deze een beetje begint te bruinen. Verspreid de groenten erin. Verdeel de plakjes chorizo erover/erin en druk wat aan. In een kom klopt u de eieren los met wat melk. Peper en zout erdoor en giet het over de quiche, zodat het mooi verdeeld wordt. Verdeel de peterselie erover. Bak nog 20 minuten in de oven.

2. Gebakken radicchio en aardperen

Radicchio e topinambur salati con aglio e olio

- gebakken-radicchio-en-aardperen.jpg

Ingrediënten:

200 gr. aardperen

4 stronek lange Treviso-radicchio of 1 middelgrote koolronde radicchio of 500 gr. witlof

2 middelgrote tenen knoflook in flinterdunne plakjes gesneden

peper

zout

3 eetl. olijfolie

Bereiding:

Schil de aardperen, was ze en snijd ze in plakjes van ca. 0,5 cm dik. Pluk de bladeren van de radicchio of witlof (gooi beschadigde exemplaren weg) en scheur ze in de lengte in ca. 0,5 cm dunne reepjes. Kort in koud water leggen en uit laten lekken. Doe de olijfolie in een middelgrote braadpan en bak op matig vuur de knoflook. al roerend tot hij begint te knetteren. Voeg de aardperen en de radicchio (of witlof) toe. Strooi er zout en peper over. Leg het deksel op de pan en zet het vuur zeer laag. Schep de groente af en toe om, tot de aardperen zacht aanvoelen als u er met een vork in prikt. Dit duurt ca. 40 minuten. Dit gerecht kan teveoren worden klaargemaakt. Zet het niet in de koelkast. Langzaam en goed opwarmen onder af en toe omscheppen.

3. Palestijnse soep

Ingrediënten:

500 gr. aardperen of 250 gr. aardperen en 250 gr. aardappel

1 grote uit, gehakt

1 teen knoflook, gehakt

0,5 stengel bleekselderij, gehakt

125 gr. boter

2 dikke plakken rugspek of 60 gr. ham

1 liter water

0,25 liter melk (optioneel)

6 eetl. room

peper, zout

peterselie, gehkt

bieslook, gehakt

Bereiding:

Schil de aardperen en snijd ze in stukken. Als u ook aardappelen gebruikt, doe dit dan ook daarmee. Doe de aardperen/-appels met de ui, knoflook en bleekselderij, met de helft van de boter in een grote pan. Doe het deksel erop en laat ca. 10 min. stoven. Af en toe schudden. Doe de spek of de ham er bij en laat even meestoven. Diet het water er bij en laat de groenten zachtjes koken tot ze zacht zijn. Maak er in of met de blender een gladde soep van of draai de groenten door de passe-vite (groentemolen) als u grove soep wilt. Opwarmen en evt. water of melk toevoegen om te verdunnen. Op smaak brengen met peper en zout. Voor het opdienen de rest van de boter en de room erdoor roeren en de kruiden.