Recepten prei

Prei

- prei.jpg

Algemene informatie over Preien

Prei is net als ui, bieslook en knoflook lid van de lookfamilie. Er is zomerprei die in de maanden april tot augustus wordt aangevoerd. Winterprei wordt van december tot april aangevoerd. Het witte deel van de prei heeft een ui-achtige smaak. Men gebruikt ook het groene deel van de prei. Het is een groente die al eeuwenlang gegeten wordt. Omstreeks 2100 v. Chr. kende men al prei. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgden voor de verspreiding van prei door Europa.

Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. Let op bij de aankoop op de bladvorming. Deze moet zeer dicht zijn, met een fris donkergroen blad. De prei is niet vers wanneer ze een slappe stengel heeft. Of verdroogde en verkleurde bladeren heeft. U kunt prei bewaren in de groentelade van de koelkast. Hier blijft de verse prei tot 2 weken goed. U kunt de prei in de vriezer ongeveer 1 tot 2 maanden bewaren. U moet de prei eerst blancheren voordat u ze invriest.

Prei is een caloriearme groente en daarom geschikt voor vermageringdiëten. De groente is rijk aan minerale zouten, in het bijzonder aan zwavel (goed voor de huid, nagels en haren), fosfor, magnesium, ijzer, calcium en natrium. De vitaminen B en C zitten vooral in de groene delen van de prei.

 

Scholrolletjes met prei en gembersaus

  • 12 porties
  • In 50 minuten klaar

Ingrediënten

  • 12 scholfilets
  • 1 prei
  • 1 deciliter witte wijn
  • 0,5 bouillontablet
  • 1 teentje knoflook
  • 2 gemberbolletjes
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 1 zakje witte saus
  • 0,5 theelepel djahe (gemberpoeder)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 10,25 deciliter slagroom

- preivis.jpg

Bereidingswijze

Maak de prei schoon en snij de donkergroene deel er af. De rest van de prei in 3 gelijke stukken snijden. Maak de knoflook schoon en pers deze fijn.
Was de peterselie en hak deze zeer fijn De gemberbolletjes fijnhakken. In een pan doen we: wijn, 1½ dl water, bouillontablet en stukken prei.Knoflook toevoegen.
Breng het geheel aan de kook met deksel op de pan ongeveer 12 minuten zachtjes koken tot de prei zacht is. Met een schuimspaan prei uit de bouillon nemen en prei iets laten afkoelen. De stukken prei in de lengte snijden Scholfilets naast elkaar leggen met gladde kant (waar het vel heeft gezeten) naar boven. Op elke scholfilet stukjes prei leggen en oprollen en zet het geheel vast met een prikker of touwtje. De bouillon weer aan de kook brengen. Leg de Scholrolletjes erin en met het deksel op de pan in ongeveer 8 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Intussen schaal voorverwarmen. Scholrolletjes op warme schaal scheppen. Cocktailprikkers of touwtjes verwijderen. Schaal afdekken met aluminiumfolie In een maatbeker 1½ dl pocheervocht afmeten en terugdoen in pan. Van het vuur af al kloppend witte sauspoeder aan bouillonmengsel toevoegen.
Weer zachtjes aan de kook brengen en blijven kloppen tot het een gebonden saus is. Gemberpoeder en gembersiroop toevoegen en nog even laten koken.
Slagroom en gehakte gember erdoor roeren en saus nog even doorwarmen. Folie van schaal halen. De saus rond scholrolletjes schenken. Peterselie erover strooien.

Stamppot met prei-roomkaas en gerookte kip

  • 4 porties
  • In 30 minuten klaar

Ingrediënten

  • 1,2 kilo iets kruimige aardappels
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 preien, gewassen en in ringen
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 125 gram verse roomkaas met kruiden
  • 1 bakje bieslook (25 gram)
  • 200 gram gerookte kipfilet in reepjes

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
Verhit ondertussen de olie en bak de prei, ui en knoflook in 10 minuten op middelhoog vuur.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de pureestamper.
Meng er het preimengsel. de roomkaas, bieslook en de kipreepjes door.
Breng op smaak met zout en peper en warm nog 2 minuten door.

 

Tostada met preisalade met ei

  • 12 porties
  • In 10 minuten klaar (Voorbereiden:10 minuten)

Ingrediënten

  • 150 gram prei
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • peper
  • zout
  • 12 sneetjes stokbrood
  • 2 hardgekookte eieren in plakjes

Bereidingswijze

Snijd de prei in ringetjes van 1-2 mm. Doe de prei in een vergiet en schenk er kokend water over. Laat de prei uitlekken
Maak de prei aan met de mayonaise en de crème fraiche. Breng op smaak met zout en peper.
Rooster de sneetjes stokbrood in een grillpan en leg ze op een tapasschaal. Leg de preisalade op het stokbrood en leg er een plakje ei op.