Recepten week 46

Oerbiet

- oerbiet.jpg

De oerbiet is een biet die al zeker sinds de 17e eeuw wordt geteeld. De knollen zijn langwerpig en met een ruwe bast. Door zijn unieke structuur neemt de oerbiet veel vocht en voedingsstoffen op, waardoor het product een krachtige smaak geeft. Daarnaast is de oerbiet een geliefde groente om rauw te verwerken. Door salade bijvoorbeeld of als onderdeel van een amuse.

1. De oerbiet in de oven

Was de oerbiet en snij deze door midden. Peper, zout, knoflook en een beetje thijm toevoegen en dit gezamelijk in aluminiumfolie wikkelen en gedurende 90 minuten op 160 graden in de oven laten garen. Te gek, de smaak is niet te omschrijven, heel aards en super sappig!

2. Tartaar van zalm met oerbiet, gember, rettich en ..

- zalm-tartaar-232x174.jpg

Ingrediënten voor 4 personen:

40 gram oerbiet

300 gram zalm

4 stukjes Janpanse ingelegde gember

2 eetlepels gerookte zalmsnippers

4 eetlepels mayonaise

4 dunne plakken rettich, in de lengte gesneden

1 pakje inktvisinkt

rondoring (uitsteekring)

Bereiding:

Tartaar van zalm met oerbiet, ingelegde gember, rettich mrt saus van gerookte zalm en inktvisinkt:

Kook de geschilde en in stukjes gesneden rode biet 30 minuten in water, of pof de biet. Laat ze afkoelen. Snijd de zalm fijn en breng hem op smaak met zout en peper. Snijd de afgekoelde biet en gember fijn en vermeng alles. Snijd de zalmsnippers heel fijn en vermeng ze met de mayonaise. Voeg eventueel wat zout en peper toe. Snijd de plakken rettich net zo breed als de rondoring en net zo lang als nodig is om ze in de ring te laten passen. Bekleed de ring met een plak rettich en vul deze tot bijna de helft met de zalmtartaar. Maak in het midden een kuiltje, schep hierin een kwart van het bieten-gember mengsel en vul de ring op met zalmtartaar. Zet de ring met behulp van een paletmes of spatel in het midden van een bord en verwijder voorzichtig de ring. Maak met een lepel op het bord strepen van de zalmmayonaise. Knip een puntje van het zakje inktvisinkt en spuit strepen om de zalmtartaar. Maak op deze wijze ook de andere borden klaar.