Algemene informatie over Bloemkolen
Bloemkool is een van de meest geliefde groente in Nederland. De bloemkool behoort tot de top tien van meest gegeten groentesoorten. De bloemkool behoort tot de koolsoorten die behoort tot de familie van de kruisbloemenfamilie. Van bloemkool is er een witte soort, een groene, en zelfs een paars-rode. Ten slotte is er nog de Romanesco. Dit is een geelgroene bloemkool met piramidevormige toppen. Deze smaakt milder en zoeter dan de witte bloemkool. Tegenwoordig vindt u ook mini bloemkolen in de supermarkt.
Bloemkool is van april tot november volop verkrijgbaar vanuit Nederland. U vindt bloemkool het hele jaar door in de supermarkt omdat de groente de andere maanden uit Spanje, Italië en Frankrijk wordt gehaald. Een bloemkool van normale grootte is voldoende voor vier personen. Let u bij de aankoop op dat de bloemkool stevig aanvoelt. Ze moet wit zijn en geen beschadigingen hebben. Hoe meer frisse groene bladeren ze heeft, hoe langer zal ze bewaard kunnen worden. De bloemkool is het lekkerst op de dag van aankoop. U kunt de kool bewaren in de groentelade van de koelkast of op een koele, donkere plaats. Bloemkool is uiterlijk een week houdbaar. U kunt bloemkool invriezen door ze drie minuten te blancheren voordat u de groente invriest.
Bruschetta met witte bonen
- 4 porties
- In 20 minuten klaar
Ingrediënten
- 300 gram romanesco (geelgroene bloemkool)
- zout
- 1 kopje radicchio
- 2 eetlepel olijfolie
- 150 gram spekjes
- 300 gram witte bonen uit blik
- 1/2 bosje basilicum
- peper
- 1 eetlepel vruchtenazijn
- 1 ciabatta
- 3 eetlepel knoflookolie
Bereidingswijze
Maak de romanesco schoon en verdeel hem in roosjes. Blancheer de romanesco ca. 3 minuten in kokend water met een beetje zout. Was de radicchio en scheur de blaadjes in stukjes. Laat de romanesco uitlekken en schep de roosjes om met de radicchio en de olijfolie. Bak de spekjes uit in een koekenpan. Laat de bonen uitlekken in een vergiet. Was het basilicum, dep het droog en snijd het in reepjes. Voeg de bonen en het basilicum toe aan de spekjes. Schep de radicchio en de romanesco door het bonenmengsel. Warm het gerecht 2 minuten door en breng het op smaak met peper en azijn. Snijd het brood en bestrijk de sneden met knoflookolie. Rooster het brood in een koekenpan. Geef het geroosterde brood bij de salade.
Recept: Risotto met romanesco en tijm
Aantal personen: 4 pers
Bereiden: 30 min
Romanesco bloemkool is geel-groen van kleur en heel decoratief. De dicht op elkaar staande ‘torentjes’ van de bloemkool zorgen voor een grappig uiterlijk. De torentjes lijken op Zeeuwse knoopjes, vandaar dat romanesco ook wel knoopjesbloemkool wordt genoemd. En ook de naam torentjesbloemkool wordt veel gebruikt. Romanesco smaakt iets zachter dan bloemkool. Reken 250-300 gram romanesco per persoon voor 200 gram op je bord. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje.Wat kan ik met Romanesco?- Oer-Hollands met gekookte aardappelen en een balletje gehakt - Gestoomd met een dragon-roomsaus - Roerbakken met bijvoorbeeld groene en gele paprika - Blancheren, door beignetbeslag halen en frituren - Verwerken in een quiche - In een Chinese fondue - Roosjes serveren als hapje met een dipsaus
Soep van romanesco
Ingrediënten: 1 romanesco 1 ui, 2 tenen knoflook halve liter melk halve liter kippen- of groentenbouillon
olie om in te bakken zout, peper evt. geraspte kaas, of paling, garnalen·
Maak de kool schoon en snijd hem in stukjes. Doe dat ook met de ui en de knoflook.·
Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan de stronkjes van de romanesco toe en fruit ze even mee.·
Als laatste worden de roosjes van de kool even meegefruit.·
Voeg de melk en de bouillon toe en laat de kool gaar worden. Reken hier zeker 15 minuten voor.·
Breng de soep op smaak en pureer hem met de staafmixer.·
De soep is lekker met geraspte kaas, maar ook met stukjes gerookte vis of garnalen is hij erg lekker.
ROMANESCO MET EI
Een groente gerecht (romanesco is een bloemkoolsoort)
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: Zacht en romig
Ingrediënten voor 4 personen
1 romanesco, zout, 2 hardgekookte eieren, 50 g gesmolten boter, 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
Maak de romanesco schoon en kook de groente in zijn geheel gaar in 15 a 20 minuten. De harde eieren verkruimelen met een vork en vermengen met de gesmolten boter en de peterselie. Schep het eiermengsel over de kool.
Serveertips
Lekker bij gestoofd rundvlees en gekookte aardappelen.