Recepten zoete aardappel

- zoete-aardappel-1.jpg

De super food van weeknr. 4 is zoete aardappel! Het is echt een topproduct om vele verschillende redenen. De kans is redelijk groot dat je tot nu toe eigenlijk helemaal niet bekend bent met de zoete aardappel en nog nooit zoete aardappel gegeten hebt. De zoete aardappel wordt vooral veel gebruikt in de Surinaamse keuken en als je deze niet zo goed kent dan is de kans ook klein dat je de zoete aardappel ook niet goed kent.

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en het verhaal gaat dat Columbus de zoete aardappel mee terug nam na zijn reis naar India, oftewel ontdekking van Amerika, en heeft geïntroduceerd in Europa.

Anders dan je zou verwachten is het geen directe familie van onze aardappel, de familieband is niet heel nauw. Een beetje zoals ik en mijn achter-achter-achterneef familie van elkaar zijn, ik heb dus geen idee wie dat is.

Super voedsel

Waarom is zoete aardappel zo goed voor je? Uiteraard om de uitmuntende voedingsstoffen die erin zitten. Waar zoete aardappel het meest bekend om staat in de fitness- en gezondheidswereld is de hoge concentratie van complexe koolhydraten het bezit en de lage glycemische index die daaruit voortkomt.

zoete aardappel

Verder zitten er veel vezels in zoete aardappel die heel erg gezond zijn en meehelpen om een fit en slank lichaam te krijgen. Ook zitten er veel vitamines in met hoge concentraties beta-caroteen (de bouwstof voor vitamine A), vitamine C en vitamine B6.

Deze vitamines zijn sterke anti-oxidanten en zijn een grote reden dat de zoete aardappel zo’n gezond product is.

Bij een groot onderzoek naar de voedingswaarde van groenten dat keek naar o.a. de concentratie complexe koolhydraten, eiwitten en vitamine A en C stond de zoete aardappel met stip op nummer één met 184 punten, 100 punten meer dan de nummer twee op de lijst, de ons wel bekende gewone aardappel.

Diabetici let op!

Lees dit stukje goed door diabetici, want zoete aardappel kan wel eens heel erg goed voor jullie zijn! Ondanks dat je misschien van mening bent dat zetmeelrijke groenten slecht voor je bloedsuikerspiegel zijn omdat ze worden omgezet in suiker ligt dit bij zoete aardappel net iets anders.

Het mooie van zoete aardappel is dat het de bloedsuikerspiegel juist reguleert en de insulinepieken tegen gaat. De hoge concentratie vezels en lage glycemische index van zo rond de 50 helpen hier aan mee, maar zijn niet eens de hoofdreden voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Onderzoek bij diabetici wijst namelijk uit dat bepaalde stofjes die in zoete aardappel zitten het niveau van het eiwithormoon adiponectin in het bloed verhogen. Adiponectin is belangrijk bij het aanmaken en afbreken van insuline in je lichaam. Wanneer je meer adiponectin in je bloed hebt wordt je insuline beter gereguleerd in je lichaam.

Een mooie ontdekking voor mensen die diabetes type 2 hebben, dus houd verder onderzoek in de gaten en eet in de tussentijd veel zoete aardappel.

 

Voedingswaarden

Laten we eens naar de voedingswaarden kijken:

Voedingswaarden zoete aardappel

Wat gelijk opvalt zijn het kleine aantal calorieën, het ontbreken van vetten, een goede hoeveelheid vezels en een wijd spectrum aan vitamines in goede concentraties. En deze voedingswaarden zeggen lang niet alles want veel stofjes in zoete aardappel hebben een zeer gunstig effect op het lichaam die niet in voedingswaarden te meten zijn.

Conclusie

Zoete aardappel staat niet voor niets bekend als super food. Als je op internet kijkt op grote (Amerikaanse) websites over afvallen en gezondheid dan wordt de zoete aardappel (in het engels vaak bekend als yam) altijd wel genoemd.

Ook als je vaker websites, artikels en boeken leest over fitness en bodybuilding merk je dat ook de professionele fitness modellen en zelfs de allergrootste bodybuilders allemaal zoete aardappel op hun menu hebben staan.

Als deze mensen die experts zijn in het verliezen van lichaamsvet zoete aardappel als basisvoeding gebruiken, dan zal het wel ergens goed voor zijn denk je niet?

Zoete aardappel stoofpotje

  • 4 porties
  • In 25 minuten klaar

Ingrediënten

  • zoete aardappel
  • ui
  • knoflook
  • spinazieblokjes
  • bouillonblokje
  • knolselderij
  • boter
  • sambal manis
  • limoenblad of citroengras

Bereidingswijze

Zoete aardappel en knolselderij in dobbelsteentjes snijden. Ui, in reepjes gesneden, fruiten in een theelepel boter. De blokjes een minuutje meebakken. Dan genoeg water toevoegen dat alles net onder staat. Bouillonblokje erbij (kip of groente) doen. 1 theelepel sambal manis en een stukje citroengras/limoenblad meekoken. Na 10 minuten de deelblokjes spinazie toevoegen en nog 5 minuten koken.

 

Puree van zoete aardappel, knolselderij en aardappel

  • 2 porties
  • In 40 minuten klaar (Voorbereiden:15 minuten)

Ingrediënten

  • 0,5 zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 schijf knolselderij, geschild en in blokjes
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
  • 25 gram roomboter
  • 100 milliliter kookroom of sojaroom
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Kook de zoete aardappel, knolselderij en aardappel gaar in ruim kokend gezouten water.
Giet af en pureer met een stamper. Meng er de roomboter en room door tot een luchtige massa.
Breng op smaak met nootmuskaat en zout en peper.

Serveersuggesties

Lekker bij wild.